Culturele Activiteiten van de Vrienden

 

 

Programma van de Vrienden van April tot juni 2022

 

« De Egyptische collectie»                                              Donderdag 21 april  2022

De Egyptische collectie van het KMKG bestaat uit ongeveer 12.000 voorwerpen, waarvan er momenteel ongeveer 900 worden tentoongesteld. Een restauratie van verschillende van hen is weliswaar nodig opdat ze hun oorspronkelijke schoonheid zouden terugvinden. Dat is ook het geval om sommige voorwerpen uit de reserves opnieuw kunnen tentoon te stellen.

 

« Rinus Van de Velde : Inner Travels  »         Donderdag 28 en  zat, 30 april  2022     

Via diverse media, gaande van tekening tot sculptuur, creëert Rinus Van de Velde een parallel universum waar elementen uit de realiteit en de verbeelding samensmelten tot een unieke vorm van visuele storytelling. Als zelfverklaarde sofareiziger vertelt Van de Velde vaak verhalen over semi-heroïsche queesten en avonturen, opgebouwd rond imaginaire reizen en fictieve ontmoe-tingen met figuren uit de recente kunstgeschiedenis. De trein werkt als metafoor voor de reis. De tentoonstelling is een open uitnodiging om de kunstenaar te vergezellen op zijn ‘innerlijke reizen’.

 

« Toots 100, the sound of a Belgian legend »                   Zaterdag 30 april 2022

Dit jaar vieren KBR en het MIM de 100ste verjaardag van Toots Thielemans. Bezoekers kunnen in de KBR terecht voor een belevingsexpo waarin klank en muziek de hoofdrol spelen.

 

NEW : Het museum onder de loep

In dezelfde geest als de middagconferenties, nodigen wij u elke trimester uit om samen met onze enthousiaste gids één van de schatten van ons museum te ontdekken.  Dit kwartaal is dat:

De tijd dat Brussel het centrum van de wereld was   Dond, 19 en Zat, 21 mei

Er was een tijd, nog niet zo heel lang geleden, dat de grootste kunstenaars hun ontwerpen naar Brussel stuurden, zodat de vaardige handen van onze stoffeerders deze schetsen konden omzetten in wandtapijten reeksen. Deze weelderige voorwerpen waren de trots van hun eigenaars, die met elkaar wedijverden om er steeds meer te verzamelen. De tapijten vertellen ons over politiek, macht, plezier, liefde en geloof. Laten we samen de buitengewone collectie van het Museum voor Kunst en Geschiedenis ontdekken.

 

Centrum Albert Marinus : Ommegangsproject”.     Donderdag  2 en 9 juni 2022   

Deze tentoonstelling nodigt de bezoeker uit om zich te verdiepen in de geschiedenis van één van de oudste Brusselse tradities: de Ommegang. We maken er kennis met een kostbaar erfgoed dat bestaat uit bijna 200 originele tekeningen, die in 1928-29 werden gemaakt voor de herdenking van deze historische optocht ter gelegenheid van de viering van de honderdste verjaardag van de onafhankelijkheid van België. Deze taak werd voornamelijk toevertrouwd aan Albert Marinus. Die laatste modelleerde zijn aan de toenmalige tijdsgeest aangepaste Ommegang op deze, die in 1549 door de Stad werd georganiseerd ter gelegenheid van het bezoek van Karel V en zijn zoon, kroonprins Filips. Talrijke originele elementen uit de optocht van 1930: vaandels, kostuums, muziekinstrumenten, hellebaarden, kruisbogen, affiches, programma’s, enz. vervolledigen de kwaliteitsvolle scenografie van dit formidabele “Ommegangsproject”.

 

Nocturne:

Presentatie van de door Vrienden aan MIM geschonken banjo’s  dond 9 juni

De Vrienden hebben aan de MIM, 4 banjo’s van eind XIXde – begin XXste eeuw geschonken. De diversiteit van deze instrumenten en hun belang voor de banjo-collectie van het MIM is heel groot.

 

Uitstap : “ Namen en het Kasteel van  Corroy-le-Château       Donderdag 16 juni  

We beginnen onze dag in Namen met een bezoek aan de kerk van Saint-Loup, gebouwd tussen 1621 en 1645 door de jezuïetenbroeder Huyssens, die de barokke kunst van de Contrareformatie verheerlijkte en al haar voorschriften vertaalde. Daarna gaan we de fabelachtige schat van Hugo d’Oignies in het Hôtel de Gaiffier bekijken. Het is een prachtige schat van goud- en zilversmeedkunst, met een vijftigtal voornamelijk religieuze stukken uit de 13e eeuw. De uiterste verfijning van de kunstwerken, het technisch meesterschap, de zeldzame en kostbare materialen, de zeer goede staat van conservering en de bijzondere geschiedenis van deze stukken maken het tot een internationaal vermaarde collectie. In 1978 was de schat een van de “Zeven Wonderen van België”.  Na de lunch op het golfterrein van Falnuée vertrekken we naar het kasteel van Corroy-le-Château waar de markies de Trazegnies ons zal opwachten om ons rond te leiden door zijn kasteel. Tussen 1265 en 1280 liet de graaf van Vianden midden in de moerassen aan de rand van het graafschap Namen een enorme vesting bouwen, bedoeld om het zuiden van het hertogdom Brabant te beschermen. Het is een vijfhoek die wordt gedomineerd door een poortgebouw geflankeerd door twee wachttorens en beschermd door vier meter dikke stenen muren. Twee zalen in het bijzonder trekken de aandacht: een marmeren eetzaal (1848), uniek in Europa, met zijn door Jean Robie beschilderde plafonds, en een salon versierd met decoratieve schilderijen uit het voormalige Villegas Hotel in Brussel.