Activiteiten van het kwartaal

April  tot Juni 2017

Om u in te schrijven aan onze activiteiten druk deze  inschrijvingsformulier of stuur een email aan : amrah-vkmkg@kmkg-mrah.be

 

Yves Klein : THEATER VAN DE LEEGTE       Donderdag 20 en zaterdag 22 april 

De Franse kunstenaar Yves Klein werd bekend met zijn ultramarijnblauwe monochromen. Zijn ideeën vertolken ze over spirituele oneindigheid en zijn voorliefde voor mystieke rituelen. Yves Klein werd met zijn beeldende kunst en spectaculaire performances de voorloper van de happening en de body art. In deze expo maak je kennis met zijn grensverleggende oeuvre via ongeziene meesterwerken en nauwelijks vertoond beeldmateriaal.

 

 

MIDDAG CONFERENTIE 

De mooiste stukken in de griekse collectie                              vrijdag   28 april                                      

De conservator brengt ons langs de topstukken in de afdeling “Griekenland”.  Zowel de geschiedenis, als de functie of de techniek van de vazen worden uitgelegd.

 

Bezoek in Brussel van de Hortagebouwen           Dond. 11 en zaterdag 13 mei 

Op de Louizalaan zelf en in de buurt ervan staan prachtige Art nouveau huizen. Hankar,  Horta, Van Rysselberghe en nog zoveel andere kunstenaars hebben zich de nieuwe buurt ingepalmd om er, op het einde van de 19de eeuw, een architectuur met nieuwe vormen en decoraties te laten schitteren.

Paleis van Karel van Lotharingen                Donderdag 18 en zaterdag 20 mei

Het Paleis van Karel van Lotharingen werd vanaf 1757 gebouwd op de plek waar vroeger het paleis van Nassau stond en  omgetoverd tot een museum van de 18de eeuw. In vijf zalen staan voorwerpen die herinneren aan de Oostenrijkse Nederlanden en het prinsbisdom Luik in de 18de eeuw: een draagstoel, een slede, medailles, goud- en zilversmeedwerk, porselein, wetenschappelijke en technische toestellen, schilderijen en muziekinstrumenten en in de laatste zaal een gedekte tafel.

Deze voorwerpen komen uit de verzamelingen van de Koninklijke Bibliotheek van België, de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis en privéverzamelingen

 

Once upon a time                                            Donderdag 1ste en zaterdag 3 juni 

Tot de verzameling oude horloges van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (KMKG) behoort ook een opmerkelijke collectie zakhorloges. De geëmailleerde uurwerken, uit de 17de tot de 19de eeuw, vormen het hoogtepunt van deze collectie en belichten de talrijke facetten van deze complexe en fascinerende decoratieve techniek.

Deze collectie kan men als een miniatuurmuseum op zichzelf beschouwen. Met haar kleurenpracht die bleef door de tand des tijds, geeft de verzameling de bezoeker een ruim overzicht van de evolutie van kunststromingen en modes van 1650 tot 1850. Enkele collectiestukken zijn afkomstig uit prestigieuze Parijse ateliers, maar het merendeel werd vervaardigd door de schilders-emailleurs van de Zwitserse Fabrique genevoise.

De horloges worden vergezeld van papieren jurken van de Belgische kunstenares Isabelle de Borchgrave en werken uit de andere verzamelingen van de KMKG (porselein, kledingstukken, zilverwerk,…)

Uitstap : « AAlst »                                                                         Donderdag 15 juni  

Rond en op de Grote Markt bewonderen we ’t  Schepenhuis, ’t Stadhuis, ’t Belfort, de Borse van Amsterdam, de Sint Martinuskerk.  Deze kerk is gebouwd in Brabantse gotiek en staat vol kunstvoorwerpen (sacramentstoren, een orgel, glasramen en een prachtig schilderij van Pieter Paulus Rubens).

In ’t Gasthuys, dit is het stedelijk museum komt u alles te weten over Daens, Dirk Martens, die zijn volk leerde drukken, de schrijver Louis Paul Boon, en ook nog Valerius  De Saedeleer.