Activiteiten van het kwartaal

September tot December

Om u in te schrijven aan onze activiteiten druk deze  inschrijvingsformulier of stuur een email aan : amrah-vkmkg@kmkg-mrah.be

 

Van Tiepolo tot Richter, Dialoog in Europa

  Donderdag 20 september

De belangrijkste Europese stichtingen die ijveren voor het behoud van het cultureel erfgoed stellen in Brussel de topstukken uit hun collecties voor. In deze tentoonstelling ziet men hoe erfgoed de contacten tussen Europeanen van eeuw tot eeuw stimuleerde. De zowat honderd prestigieuze werken die in Brussel tentoongesteld worden, weerspiegelen stuk voor stuk de grote en kleine geschiedenis van alle Europeanen.
Onder de stukken groeit er een fascinerende dialoog tussen onder andere Auguste Rodin, Giovanni Battista Tiepolo, Jacob Jordaens en Albrecht Dürer voor de oude kunst, en Gerhard Richter, Georg Baselitz, en Léon Spilliaert voor de moderne kunst.

 

Uitstap : IEPER

  Donderdag 27 september

We zullen eerste De Grote Markt van Ieper bezoeken. Ze is na die van Sint-Niklaas de grootste van Vlaanderen. Op de Ieperse Grote Markt liggen de Lakenhalle met het belfort, het Nieuwerck, het Oud Kasselrijgebouw, het gerechtshof. Daarna zullen wij de St Maartenskathedraal die een oude bisschopskerk in gotische stijl is en na de Eerste Wereldoorlog heropgebouwd. Er is een mooi zijaltaar met retabel en het mirakelbeeld van Onze-Lieve-Vrouw-van-Thuyne. In de namiddag zullen wij in het Merghelynckmuseum gaan. Het is terug te bezoeken na een jarenlange grondige restauratie. In prachtig aangeklede salons en boudoirs zie je originele Franse stijlmeubelen, schilderijen en zilverwerk, gered uit de branden van de Eerste Wereldoorlog. Er is ook een unieke collectie Chinees en Japans porselein.

Beyond Klimt, new horizons in Central Europe

  Donderdag 11 en Zaterdag 13 oktober

Het einde van WOI en het Oostenrijks-Hongaarse Rijk betekende ook de revival van omvangrijke ontwikkelingen in de kunst. Politieke en economische verschuivingen brachten artistieke migraties, nieuwe ideeën en perspectieven op gang.. In deze tentoonstelling bekijk je de Centraal-Europese gebieden in volle verandering door de blik van Gustav Klimt, Josef Capek, Egon Schiele, Oskar Kokoschka, László Moholy-Nagy en 75 andere kunstenaars.

CONFERENTIE 

De gebouwen van de Middeleeuwen dateren met steenkap

 Zaterdag 20 oktober

Om een gebouw te kunnen dateren, is het metselwerk ervan altijd van het grootste belang voor de archeoloog. Er zijn verschillende methoden, maar er gaat niets boven een relatieve of absolute chronologie die uit de stenen zelf voortvloeit en in het bijzonder uit de techniek die gebruikt is om de stenen te kappen. In dit boek, dat België, Noord- en Midden-Frankrijk alsook Bourgondië omvat, ontdekt men de evolutie van allerlei kaptechnieken van verschillende steensoorten tussen de 10de en 16de eeuw.
De studie van de geografische verdeling van kaptechnieken maakte het niet alleen mogelijk om de evolutie van die technieken over het gehele bestudeerde grondgebied te schetsen, maar ook om zones van technologische innovaties, migraties, interacties, overnames te definiëren. Dat wordt bewezen aan de hand van een uitzonderlijk groot aantal bestudeerde gebouwen.

Kanal Museum-Centre Pompidou

  Donderdag 25 en Zaterdag 27 oktober

Met KANAL, een ambitieus project, krijgt Brussel een multidisciplinair kunstencentrum dat past bij de hoofdstad van Europa. In het kader van een 10-jarig partnerschap met Centre Pompidou gaat het gebouw niet alleen onderdak bieden aan een museum voor moderne en hedendaagse kunst, maar ook aan de CIVA Stichting. De voormalige Citroëngarage verandert zich in een experimenteel platform dat openstaat voor discussies over de uitdagingen van het toekomstige museum.

De brusselse steegjes

  Donderdag 8 en Zaterdag 10 november

Rond 1900 telde het historische hart van Brussel ongeveer 150 steegjes van alle soorten. Vandaag zijn er nog steeds een twintigtal, waarvan sommige ontoegankelijk zijn . Alleen het straatnaambord blijft over. Sommige ervan zijn nog steeds erg schilderachtig en roepen het verleden van de buurt op. Kleine ambachten waren er gevestigd : ragpickers, schroothandelaars, marskramers, cabaretiers … We gaan op stap om ons oude Brussel s erfgoed te ontdekken. In die tijd was dat echter niet zo schitterend !

Middagactiviteit

 Vrijdag 16 november

De zaal van de Egyptische verzamelingen (XIXde en XXste dynastieën) werd gerenoveerd. Er wordt een rondleiding georganiseerd. U zal merken hoe de Egyptische voorwerpen, die lang in de reserves bewaard werden, nu prachtig tot hun recht komen. De Vrienden zijn de eerste die ze kunnen bewonderen.

NOCTURNE

Inca Dress Code, Pracht en praal uit de Andes

 Woensdag 5 december

De Amerikaanse collecties van het Museum Kunst & Geschiedenis worden beschouwd als de mooiste en rijkste binnen Europa. Over hoe deze volken leefden of gekleed gingen is bij het brede publiek vaak minder geweten. Textiel bezat een bijzondere status omdat het gezien werd als een zeer waardevol product. De tentoonstelling geeft de bezoeker de kans om de verfijning en beheersing van de weefkunst te bewonderen, naast de kleurenpracht van textiel en pluimen, evenals schitterende sieraden in goud, zilver en schelp.